meh, join skali click kat bwh ni..( ^_^ )Y

Friday, April 29, 2011

YANG INDAH ITU ADA

alhamdulillah..
one word yg boleh describe perasaan ak skrg..

PRAKTIKUM/PRAKTIKAL (1bulan+2bulan+3bulan)...
banyak mengajar ak..

entri lepas, ak ada tulis,
prak 1 bulan tu smpai buat ak nak surrender je jadi cikgu nih..kenapa eyyh??
ye ye je minah nih kn..dulu ye ye jep nk jd cikgu...haha..
serius tak serius kes nih, smpai mak ayh ak wat rawatan susulan kat umah..hahaha..
ingt lg ayt mak "adik, tgk mak pun sampai tembus ni, janganlah buat mak risau"..
belum lagi part,
..ak ilang selera makan sebulan tu sampai turun berat badan kalah org yang mmg pasang niat nak buat program diet..
seriously, ak ingt lg, ak dok tenung je makanan tu, x lalu nk mkn..tak rasa lapar langsung..
my mom sampai sanggup keluar semata2 nak beli semua fav food ak sekaligus himpun semua makanan tu depan mata ak..n 'semua food' tuh mmg really 'semua' penuh meja untuk ak sorang je..n ak?punya la kronik tak kronik, dok tenung je semua makanan tu..
ingt lg mak ak paksa2 makan pun ak tak mampu nak bagi respon..
last2 mak ak give up, die hulur air 'Bliss' je..tu pun ak telan sbb nak coolkan mak je..

haha..tu part makanan ye..sangat kronik bila Anis yg kuat mkn nih berperangai sebegitu..
hmm..part yg kedua, bila balik umah, remote tv mmg ak la yg conquer..
bila ak balik, say no to berita..hehe..but..
al-kisah..
punya la ak down, smpai sedar tak sedar, ak dok mengadap tv dr berita bahasa Melayu sampai la ke bahasa tamil, ak tak bergerak2..
hmm..minda ak, hati ak gering sangat waktu tu..
ingt lg nak balik asrama mak ak pesan:
adik jangan tinggal zikir..mak risau hati kosong nanti syaitan senang masuk..

huhu..apa masalah ak sebulan tu sebenarnya???
ceciter2..hehe..
hmm..hasil muhasabah ak, punca utama: sebab aku ADIK..????
camne nak terangkan dalam bahasa mudah eyh?..mm..
k,
ak anak bongsu..ak la yg paling kecik, takde budak2 dalam rutin harian ak..
even dalam family besar kitorang (belah mak), yg kecik pun dah besar2 baya ak je..
bila jalan2..ade budak kecik, ak memang suka yg baik2 je..
bila ada yg buat kerenah, mengada-ngada @ yg sewaktu dgnnya, ak blah je..hoho..
pendek cerita,
praktikal pertama ak diuji dengan 38 org anak2 kecil darjah 1...
darjah 1 bro~
pela sgt darjah 1 tu..spe brani ckp gni kat ak???mmg nk kne penumbok dgn ak..hahahaha..
pergh..nikmat mengajar darjah 1 nih mmg awesome la..
first time ak rase fail yang melampau dalam hidup ak..
take note: ak rasa down bkn sbb markah lecturer @yg sewaktu dgnnya..
tapi sebab:
ak rasa fail dgn diri ak sendiri sebab ak tak dapat kepuasan mengajar yang ak cari..
ak rasa fail dgn diri ak sendiri sebab ak tak rasa happy mengajar..
ak rasa fail dgn diri ak sendiri sebab tiap2 hari, keluar kelas ak rasa macam ada batu hempap kepala ak, rasa berat sangat..ak dapat rasa hati ak kosong, istilah benci dah mengintai2 nak masuk dalam hati ak..hoho..(konotasi la pulak..=p)

rintangan terbesar ak, DIRI ak sendiri..
ak dah terbiasa dengan buat semua benda se sempurna yang boleh..
ak dah terbiasa dengan merancang n pastikan semua yg dirancang berjalan seperti yg sepatutnya..
ak dah terbiasa keluar dari suasana yang buat ak tak selesa..

hmm..keterbiasaan ak ni sangat2 diuji praktikal 1 nih..
bayangkan lah..mengadap 38 kerenah budak lelaki tahun 1 yg baru 2 bulan masuk sekolah..
38 budak lelaki 7 tahun vs Anis si anak bongsu
biasa, Anis vs 1 budak kecik pun tak pernah..
nih, mengadap 38 terus???masak..masak..

ligat yang amat..cergas yang amat..mengadu yang amat..semua la yang amat2..haha..
tiap2 hari ak fikir macam mana nak handle..macam mana nak handle..
tiap2 hari macam2 ragam yang keluar..unik sungguh budak2 nih..macam ikut arah n deras angin pun ade jugak gaya budak2 nih..hahaha..
waktu tu,
honestly ak lagi suka lari 2.4, biarlah ak pengsan berkali-kali sekalipun dari dtg praktikal!!
hahaha..

ak ingt lagi ak smpai ckp ngn mak: "mak, adik taknak jadi cikgu boleh tak?"

haha..
dulu, ak nak jadi cikgu sebab ak suka cikgu ak yg boleh buat ak minat nak belajar..
ak nak jadi cikgu untuk jadi cikgu yang timbulkan minat murid untuk belajar..
tapi, bila praktikal 1 nih, timbul persoalan dalam diri ak:
"Boleh ke ak nak jadi cikgu bila ak sendiri tak selesa nak handle ragam budak2??"
"Boleh ke ak yang tak biasa dengan budak2 nih jadi cikgu yang baik bila ak sendiri tak faham klien ak??"

ak bersyukur dengan pengalaman ni..
ak bersyukur dpt overcome masalah ni..

pengalaman ni buat ak respect semua guru-guru tahun 1 tak kirala ajar subjek apa..
sangat mencabar...pengalaman ni sangat2 mematangkan ak..
sangat2 menguatkan ak..

haa, praktikal 1 dgn budak2 darjah 1 selama 1 bulan yg mmg horror dalam sejarah hidup ak nih,
mmg wat ak seram sejuk nak ngadap praktikal 2 n 3 yg seterusnya..
tapi..heeeeeeeeeeeeeee...
alhamdulillah..
ak dapat praktikal seterusnya dengan murid tahap 2..
praktikal 2, 2 bulan dengan 38 murid lelaki tahun 4..
praktikal 3, 3 bulan dengan 38 murid lelaki tahun 5..
honestly: seksaan berakhir...hahahaha..
rumusan ak: biologi ak lagi happy dengan budak2 yg dah besar..=p
setiap hari, praktikal 2 n 3 mmg ak happy sgt2..
hati ni mmg berbunga riang je bila nak masuk kelas..
kepuasan mengajar yang ak cari, ak dah jumpa..=)
semangat nak jadi cikgu macam dulu timbul balik...
alhamdulillah..

mode skrg: counting days..
beberapa hari je lagi, praktikum 3 nih akan melabuhkan tirainya..
cinta dalam cita-cita yang ak jumpa, tak ternilai harganya..=)


_yang indah itu ada_

3 comments:

  1. hooooo debor pulok nak balik praktikum nanti.kehkeh.

    ReplyDelete
  2. yeszaaa.sangat betul nis! tak ternilaii :)

    ReplyDelete