meh, join skali click kat bwh ni..( ^_^ )Y

Wednesday, December 7, 2011

TEMU DUGAAN TEMU DUGA

tips menghadiri temuduga:
sila COMPARE kelengkapan fail anda dengan rakan yang lain..
dalam pada asyik belek fail untuk temu duga berbulan awal pun,
memang rezeki ak kali ni kena basuh dengan HEP, kenangan berpeluh wok yang ni..=p

rezeki student intake 3 la kan yang mula2 panggil masuk dulu dengan phone call je,
surat tawaran siap my mom sendiri yang isikan nama..
kiranya memang dari 2006 tak pernah la tengok surat tawaran yg ori heading berwarna macam yang lain..
maka dengan penuh yakinnya, (ak mmg slalu yakin je, tapi kali ni yakin tu jadi my bad..)..=p
masa tengok surat tawaran member ada heading cantik,
ak boleh cool and fikir: intake lain2 surat lain2..haha..

maka bila kejadian cik qilah di tahan dari masuk temuduga atas kes yang sama,
berderau la darah..
sweet kan qila memori HEP..
baru tahu kepentingan masuk kerja awal, buat kerja cepat
bila kepala blank je tahu PAR belum masuk kerja nak mintak tolong cari surat,
bila tengok semua buat kerja guna speed siput..hahaha..
berderau tak berderau la kan bila terfikir pasal sehelai kertas punya pasal..=p
alhamdulillah atas berkat puan elmi yang memang superb plus baik bak,
kes dugaan sehelai kertas surat tawaran selesai..

dugaan semakan fail settle: tips pada yang belum..MESTI SEMUA ORI MAAA! =)
yg perlu ada:
1. IC
2. SURAT BERANAK
3. SIJIL SPM
4. SURAT TAWARAN
(sila jangan ulang kesengalan ak..segeralah ke HEP kalau takde..mintak surat akuan tamat kursus)
5. SLIP KEPUTUSAN DARI AWAL SEM- SEM 7
-->sijil lain buat ada2 je..

then, dapat nombor, giliran 4, bilik 1
try la jugak tanya2 member + KPLI yang dah sudah di interview dalam bilik 1 ni:
bukan rata-rata ye..tapi semua bagi respon: senyum dan geleng kepala
haha..
ayat abg KPLI yg ak paling ingat:
dah2 tutup semua tu, tak payah baca, semua soalan dia out of the box..
apa la yang out sangat tu kan??hehe..jap lagi ak share..

but first, kalau tak nak kena ceramah and basuh awal2, note this one:
 1. lelaki, RAMBUT mesti kemas,
tak mau cacak2, simpan la cacak korang tu untuk hari lain,
yang ni memang tiada kompromi..kena fire berdas je kalau buat jugak..

2. BLAZER..kalau terdesak pinjam org,
please bersedia dengan jawapan yang kukuh
as tadi memang ada yg kena kaw2 tang blazer pinjam yang saiz besar..=p

3. NAME TAG..time penerangan hari tu, K.J. kan cakap tak payah pakai..
but then, penemu duga ak tu slumber je tiaw balik: kenapa awak ikut cakap K.J?
awak kena ikut cakap penemu duga..=_=

4. KAD MATRIK

5. KASUT..kena kiwi tau..guna KIWI je..hoho..kalau tak sedas lagi dia bagi..


owh, masuk tang soalan,hehe..

1st round which ak namakan round senyap, senyum, geleng kepala, n tersipu2 je..
hahaha speechless wok..
soalan2 yang tak mampu nak di krek walau dah berusaha di krek pun,
hanya menerima gelengan balik je dari si penemuduga..

1) matlamat kementerian pelajaran
..maka segala falsafah pendidikan, falsafah perguruan, sekolah and semua yang di krek pun macam angin lalu je..

2) wawasan 2020
..serasa ak, dah sehabis keluar dah fakta yang ada dalam minda..still yg dapat gelengan jugak..

3) dasar pandang ke timur
..same jugak, sehabis semua sepengetahuan kitorang tentang dasar pandang ke timur ni, tetap yang dapat, gelengan jugak..
_masa ni, ak dah mula rasa tenang bak..why??
sebab ak mula perasan penemuduga ni macam cuma nak lihat
cara kita handle situasi bila jawapan ditolak mentah2, although jawapan tu logik..
and ak mula rasakan soalan2 selepas ni akan jadi soalan2 yang lebih bertumpu
and means hanya one quote: maaf tuan, saya tak pasti_


4) NKRA 1, berapa peratus kadar jenayah yang berjaya dikurangkan?
5) berdasakan NKRA, berapa bilangan prasekolah yang telah diwujudkan?
6) Berapa bilangan murid prasekolah tahun 2010?
7) Berapa bilangan murid prasekolah tahun 2011?
actually, banyak lagi soalan lain,
tapi ak tak teringat pulak as yang lain memang
TIADA KENA MENGENA DENGAN DUNIA PENDIDIKAN, (etc: berapa bilangan LRT baru?)
but semua ni yang perlukan DIGIT dan hanya DIGIT
tanpa ada sebarang unsur krek yang boleh diselitkan..=p


maka, suasana hening dengan senyuman di bibir..=)
then they said: teruk awak semua ni..pengetahuan awam kurang..(*sesi basuhan bermula)
hmm..kami bagi lagi peluang
suddenly, they ask each one of us to state our former school..
(maka di saat itu, ak tahu ak bakal jadi target..haha..and yup..I AM!)

ak: smka JOHOR BAHRU..

TUAN 1 & TUAN 2: oh...orang Johor..mesti tahu semua pasal Johor kan..pasal SINGAPORE..bolehlah tanya, mesti boleh jawab ni..

ak dengan senyum: Boleh tuan..insyaALLAH, saya boleh cuba

soalan: BERAPAKAH BILANGAN PENDUDUK SINGAPORE?
awak mesti jawab betul, kalau salah, yang lain semua gagal..
keputusan temuduga awak semua bergantung pada jawapan Anis..
kalau awak dapat surat, awak gagal, awak cari ANIS..
ya ANIS, jawapan awak?

ak dengan senyum lagi: sepengetahuan saya dari hasil pembacaan saya...bla3...

TUAN 1: saya mahu angka

ak dengan senyum lagi: tuan, jika exact digit yang tuan mahukan, maafkan saya, ia di luar bidang pengetahuan saya

TUAN 1: beri saya anggaran

ak dengan senyum lagi: Anggaran? Penerangan awal saya adalah apa yang saya ketahui, yang saya pasti. Maaf jika tidak tepat..
*masa ni, instinct ak memang kuat bak rasa they just want to provoke..to see how we dealt the situation*
(*sesi basuhan bersambung lagi..=p)

sesi ke2 bersambung in which soalan2 yang ditanya barulah ada unsur pendidikan..
sesuatu yang sekurang-kurangnya kita pernah dengar @ get used to..
but still, common things: provoke and provoke lagi..=)

ALHAMDULILLAH sesi ak dah selesai..
mudah-mudahan semua yang selesai di temuduga mendapat keputusan lulus,
so that tak sia2 ilmu dikendong 5 tahun setengah ye dop..=)
mudah-mudahan yang belum merasa dugaan ni,
dipermudahkan urusan and memperoleh ketenangan sebagaimana yang ak dapat hari ni..=)
_amin_

perkongsian:
biar apa pun, SENYUM dan TENANG sahaja..
CUBA MENJAWAB sehabis daya dengan penuh yakin..
bila memang blank and tiada peluang krek langsung ingat this mantera:
MAAF TUAN, SAYA KURANG PASTI sambil tersenyum comel tanpa menampakkan garis-garis halus kerisauan ye tuan puan..=)
remember this one: they will provoke u no matter how..so, be calm..as calm as we:





hee..abis temuduga, layan Xbox sedas dua..
semangat sangat makhluk ni..
siapalah agaknya yee???=)..
love B.A.C.A.R.Z.


_tenang itu matang_

11 comments:

  1. yg penemu duga tu HEP ke. sapa yg temuduga kak Anis. agy satu nak tanya, yang numbor 4 tu surat tawaran ke surat tamat kursus. sebb bawah nombor 4 tu kak anis kata surat tamat kursus.. kalau surat tamat kursus, yg foundation ke yg degree.. hehe.. sorry la bnyak soalan. sebab risau tgk senior2 ni.. macamana lah nasib fin nnty

    ReplyDelete
  2. @finiey penemuduga tu ikut jugak rezeki dpt siapa tapi yg penting bukan org IPG..
    owh..kena ada surat tawaran yang waktu pra dulu punya..as akk takde surat tawaran ni, so kena buat surat tamat kursus..=)
    its ok, nanti time korang kena consider jugak apa yang taklimat tahun korang highlight sebab mana tahu ada perubahan ke apa..=)

    ReplyDelete
  3. puan elmi k..bukan puan emmi..ehhe

    ReplyDelete
  4. thanks for the sharing~

    ReplyDelete
  5. kak anis dapat penemuduga sape.

    ReplyDelete
  6. woow,,takutnyer...

    ReplyDelete
  7. @Anonymous wc..my pleasure..sharing is caring.(^_^)

    ReplyDelete
  8. @finiey ada dua orang..
    yang memang out of the box tu,
    pengerusi penemuduga..=)
    susah nak jumpa org macam ni..
    best experience ever..

    ReplyDelete
  9. @Anonymous haha..not really..
    for me personally rasa best sebab bukan selalu dapat peluang kena provoke macam ni..
    plus it depends on how we dealt the situation..
    fikir logik je memang mana ada manusia tau semua jawapan..
    so it turns to be funny and stress free..=)

    ReplyDelete
  10. sweet sangat kenangan kat HEP tu! bergenanglah gak..thee..thanx anis, thanx sangat-sangat :)))

    ReplyDelete