meh, join skali click kat bwh ni..( ^_^ )Y

Monday, August 25, 2014

RESEPI: UDANG SAMBAL PETAI

ummi anas dah mula cuti..
pusing masak, basuh baju, kemas rumah, masak balik, tengok tv, baca itu ini, mula bosan..
biasa kalau kerja pejam celik tau2 dah malam and ready untuk next routine macam semua benda tak menyempat..as career woman yg kena buat kerja housewife jugak itu la pusingnya ye dop..
makanya, perlu jadi insan bersyukur dapat peluang berehat macam ni..alhamdulillah..=)

nak berWhatsApp,
hp slow macam siput, sekali dah berjela smpai beratus msg unread, barulah hp nk update, pastu hang,
harap boleh baca citer 3 ari lepas je la, nk msuk tgh2 chat ilang punca,
kdg2 buat je muka tak malu masuk suka ati..=p

nak berFacebook,
dkat hp mmg boleh jd silent reader je la...tang guna laptop bru semangat sikit tp sikit je la, hang dia jgn citer..
makanya bila semua hang, umi anas layan blog ni je la..blogwalking...
agak2 hang, dok biar dia load dulu pusing la buat benda lain pastu jengah balik..=)

oh, ni entri pertama ummi anas nak buat pasal resepi..
kenapa udang sambal petai?
sebab ni resepi pertama ummi buat dengan niat nak jamu orang sebelum ummi anas bersalin..=)
kiranya resepi pertama yg ummi anas buat untuk jamu orang yg ramai..
biasa paling ramai pun harus utk family lah kan,
plus sebab dalam family ummi anas banyak chef, biasa ummi anas ni jd helper je, selalu tolong makan lah..haha..=p

Bahan-bahan:
Udang - 2kg
Petai - sebungkus besar
Bawang merah - 15biji
Bawang putih - 20biji
Halia - 1inci
Ikan bilis - segenggam
Cili kering kisar (cili boh) - 5 sudu besar
Sos tiram - secukup rasa
Garam - seukup rasa
Gula - secukup rasa

Cara-cara:
1) Blend bawang merah, bawang putih, halia, ikan bilis n air
2) Panaskan minyak, goreng udang setengah masak untuk dapatkan minyak yg sedap and tak payah masak lama sangat nanti
(cinta hati tanya perlu ke nak goreng dulu, masuk je la hujung nanti, haa,
tu yg lainnya ummi anas masak, tu yg nanti rasa kuah sambal dia lagi kick ye tuan puan..=)
3) put aside udang2 tu semua, masukkan bahan di blend tadi, biar sampai naik bau, baru masukkan cili kering kisar, part ni kena masak lama sikit, api perlahankan bagi lada betul masak kalau tak sakit perut org yg makan nanti..
4) masukkan petai, perasakan dengan sos tiram, garam and gula
5) masukkan udang, tunggu mendidih...siapppp..=)

ni menu sesuka rasa hati ummi je campak2, finger cross...wallah...jadi..
takut2 jugak tak menjadi tapi alhamdulillah, niat yg baik mmg ALLAH permudahkan,
maka sesi potluck sekolah settle part ummi utk menu ni..=)..
tgk cikgu2 ni makan bertambah n masa nk balik bekas licin, dpt thumbs up n word sedap,
boleh la share resepi tanpa ragu2 kan..=)

selamat mencuba..=)..selamat berpotluck..=)
next share resepi mudah lagi,
sbb suka main campak2, takut lupa resepi sendiri lepas 'tempoh pantang' nanti..=p

#sayangmycintahati: gigih g pasar belikan bahan basah,
nak harap mak buyung tunggu hari ni ni x dapek nk ligat sgt..love u!

1 comment:




  1. If you care about the machine, you will find Louis Vuitton Handbag and Swiss Movement Rolex as much as possible for an object completely virtuosity perfectionist,Valentino handbags is a luxury, the object itself.once you get Datejust Replica Watch in your hands and on your wrists, from just a simple giant chunks of gold, really in what appears to be a block of luxury tension, what is as a piece of precision?Rolex Replica Watch mean, let me think it would be fun.

    ReplyDelete